Wandeltips

Hier zijn wat wandeltips

De Veluwe kent oneindige wandelmogelijkheden. Welke delen van de Veluwe zijn voor wandelaars de moeite waard? Wij geven je enkele wanderoute tips!

LEUVENUMSE BOSSEN

De Leuvenumse bossen bij Ermelo staan bekend om veel variatie: dichte loof- en dennenbossen en uitgestrekte heidevelden, afgewisseld met stuifzandvlakten. Door dit landgoed op de Noord-Veluwe lopen diverse wandelroutes. De wandelroute Leuvenumse bos van Natuurmonumenten is 5 kilometer lang en daardoor heel geschikt om met kinderen te lopen. De start is vanaf de parkeerplaats de Poolseweg, in te rijden nabij Jkhr. Dr. C.J. Sandbergweg 78 in Ermelo. De route is gemarkeerd met blauwe paaltjes.

KOOTWIJKERZAND

Het 700 hectare grote Kootwijkerzand is de grootste zandverstuiving van Europa. Over het Kootwijkerzand lopen diverse wandelroutes. Een goede locatie om te starten is de parkeerplaats Van ’t Hoffweg aan de Heetweg tussen Kootwijk en Harskamp. Vanaf deze plek kun je onder meer de 3 km lange Wandelroute Kootwijkerzand lopen (volg de oranje paaltjes) of de 16 km lange Wandelroute Kootwijk (oranje route). Beide routes zijn uitgezet door Staatsbosbeheer.

LOENERMARK

De Loenermark ligt midden op de Veluwe. Hoogtepunten in dit gebied zijn de glooiende heidevelden, de schaapskudde met Veluwse heideschapen en de opvallende jeneverbesstruiken. Op de Loenermark zijn meerdere wandelroutes uitgezet. Vanaf de parkeerplaats aan de Droefakkers (nabij de schaapskooi) starten de witte zwerfkeienroute van 6,7 km. en de gele zwerfkeienroute van 13,5 km. Vanaf parkeerplaats Het Dichte Gat aan de Groenendaalseweg in Loenen kun je een blauwe route van 6 kilometer en een rode IVN-route van 2 kilometer lopen.

 

POSTBANK

Als je graag in de heuvels wandelt, is Nationaal Park Veluwezoom een aanrader. Dit heuvelrijke gebied ligt ten noordoosten van Arnhem. Vanaf Bezoekerscentrum Veluwezoom aan de Heuvenseweg bij Rheden starten wandelroutes van verschillende afstanden. De wandelroute Veluwezoom-Posbank van Natuurmonumenten heeft een lengte van 5,4 km. Vanaf het Bezoekerscentrum volg je de zwarte pijltjes. De wandeling gaat vanuit Landgoed Heuven langs de schaapskooi om uiteindelijk op de top van de Posbank het Paviljoen de Posbank te bereiken. Hier kun je uitrusten, genieten van het uitzicht en iets eten en drinken. Over de met heide begroeide stuwwallen loop je weer terug naar het Bezoekerscentrum. Hier kun je onder meer een expositie bezoeken.

DEELERWOUD

Het Deelerwoud ligt midden op de Veluwe en is vooral geliefd bij wandelaars die graag in rustige gebieden lopen. In dit natuurgebied ligt een 9 km lange wandelroute. Je wandelt langs stuwwallen en over oude handelsroutes naar de Hartenhulberg, met 90 meter het hoogste punt van het gebied. De route is gemarkeerd met groene paaltjes. In het gebied leven veel dieren, zoals herten en reeën. Ook heb je kans om Schotse hooglanders te zien. Tijdens de hertenbronst, in september en oktober, is de route deels afgesloten.

DE DELLEN

De Dellen bij Epe op de Noord-Veluwe is een landgoed uit de negentiende eeuw. In het gebied wisselen bossen met brede lanen en heidevelden elkaar af. Je hebt hier de keuze uit vier kortere wandelroutes (3 – 3 - 3,5 of 4,5 km). De routes zijn aangegeven met gekleurde paaltjes. De groene route van 3 km. is alleen in het weekend toegankelijk, omdat er doordeweeks schietoefeningen door defensie plaatsvinden. Je wandelt bij alle routes door een afwisselend bos waar vooral in de herfst van alles te zien is, zoals paddenstoelen en kastanjes. In het naaldbos leven veel verschillende soorten vogels. Ook kom je langs glooiende heidevelden.