Veluwe

VELUWE

In dit enorme beschermde natuurgebied heeft de natuur vrij spel. De Nederlandse big five, zoals edelherten of wilde zwijnen, krijgen hier alle ruimte. Over de zandverstuivingen, in het kreupelhout, de dikke bossen en langs heidevelden. Zoveel vierkante kilometers wilde natuur doet iets met je. Naast rust, vind je op en rond de Veluwe bijzondere culinaire initiatieven, tal van culturele hotspots.

Wandelroutes >>

HOGE VELUWE

Nationaal Park De Hoge Veluwe is een van de grootste doorlopende natuurreservaten in Nederland, met een oppervlakte van 5400 hectare of 13,343 hectare. Wandel of fiets door dit prachtige natuurlijke landschap op een witte fiets, of bezoek het Kröller-Müller Museum , met zijn beeldentuin en grootste privé Van Gogh- collectie ter wereld.

Nationaal Park De Hoge Veluwe >>

KRÖLLER MULLER

Een bezoek aan het Kröller-Müller Museum is een belevenis. Een ontdekkingstocht die al begint bij de entree van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het is een aanrader om het museumbezoek te combineren met een bezichtiging van het Jachthuis Sint Hubertus, het bezoekerscentrum met het Museonder, een picknick, wandeling of fietstocht.

Kroller Muller >>

MEER OVER DE VELUWE

OPENINGSTIJDEN

Dinsdag t/m zondag en feestdagen* van 10.00 tot 17.00 uur.
(*Feestdagen:  Pasen, Hemelvaartsdag, Pinksteren, Kerst, Koningsdag 27 april, Bevrijdingsdag 5 mei)
De beeldentuin is open tot 16.30 uur.
Tip voor rustzoekers: vrijdag is over het algemeen de rustigste dag.

Prijzen 2020

Het museum ligt midden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Daarom betaal je als museumbezoeker ook entree voor het park. Dat geldt ook voor Museumkaarthouders en houders van de BankGiro Loterij VIP-KAART.

Combiticket museum en park (excl. parkeren)

Volwassenen, € 21,90
met Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-KAART € 10,95
Kinderen 6 tot en met 12 jaar € 11,00
-met Museumkaart € 5,50
Kinderen tot en met 5 jaar Gratis
CJP € 15,35
ICOM Gratis
Vereniging Rembrandt Gratis
Collegekaart/studentenpas* € 16,45*
*Op vertoon van collegekaart/studentenpas.

Auto/motor parkeren 

In het park € 7,75
Buiten het park € 3,90
Touringcar € 35,00

Lees meer >>

HET PARK

De natuur van Het Nationale Park De Hoge Veluwe is overweldigend. De verschillende oud-Veluwse landschappen wisselen elkaar continu af; tijdens uw tocht door het Park komt u door loof- naald- en gemengde bossen, maar ook over heidevelden(nat en droog), grasvlakten en stuifzandlandschappen.

Die landschappenherbergen een ongekende diversiteit aan planten en diersoorten. Van de zeldzame parelmoervlinder tot het imposante edelhert, van het gentiaanblauwtje tot de kleine schorseneer. Het Park kent meer dan honderd Rode Lijst soorten, zoals de tapuit, de draaihals, de heikikkeren de ringslang. Hoewel struikhei een dominante tol speelt, kunnen ook andere dwergstruiken voorkomen. Gewone dophei komt soms vrij veel voor in jonge vegetaties met een dikke strooisellaag (na het maaien) en op de meer vochtige plaatsen (overgang naar natte heide).

Hei zal de ontwikkeling altijd veranderen in bos, er is een voortdurende aangroei van vooral grove den en ruwe berk. Het verwijderen ervan is noodzakelijk om dichtgroeien van de heide tegen te gaan. Belangrijke diersoorten voor dit terreintype zijn onder andere de zandhagedis, maar ook verschillende vogelsoorten, de gladde slang en de heivlinder. De heide is ook een belangrijk leefgebied voor het korhoen.

 

Nationaal Park De Hoge Veluwe >>

STAATSBOSBEHEER

Bij de Veluwe denken we meteen aan bos, maar er is méér. Heidevelden, zandvlakten, landgoederen en weidegronden tot aan de horizon. Het is een prachtig gebied om te fietsen, wandelen en paardrijden.

In het hart van het gebied ligt een samenzwering van zand en wind: het Kootwijkerzand. In de boswachterij Ugchelen-Hoenderloo gaan natuur en houtoogst hand in hand. En het Speulderbos staat bekend om zijn eeuwenoude 'dansende' bomen. In het zuidwesten van de Veluwe gaan stuwwalbossen van eiken, beuken en berken langzaam over in akkers en graslanden, die uitkomen bij de Rijn en de IJssel.

De Veluwe is ook dé plek om wild te zien. Ga eens in de vroegte of in de avond stil op een kruising zitten. Misschien zie je wel een hert, ree of wild zwijn. En is het najaar de bronst van de edelherten een lust voor het oog en oor.

Lees meer Staatsbosbeheer >>

FIETSEN OP DE VELUWE

De Veluwe staat bekend om haar diverse en mooie fietsroutes. Wij hebben de mooiste fietsroutes van de Veluwe voor je uitgezocht en delen dit graag met jou. Er zijn tientallen knooppunten op de Veluwe waar je heerlijk doorheen kan fietsen of een gezellige tussenstop kan maken. Aan de hand van deze knooppunten kan je dus prachtige fietsroutes samenstellen waarbij je in alle rust kan genieten van een van de mooiste gebieden van Nederland.

Op de Veluwe is er voor iedereen een leuke fietsroute. Ook al hou je van natuur, Nederlandse geschiedenis of (ouderwetse) architectuur, voor alles is er wel een leuke fietsroute op de Veluwe. Wij hebben de tien leukste fietsroutes op een rijtje gezet. Deze zijn heel gemakkelijk te fietsen met het bikepointer systeem. Hierbij kies je de leukste plekjes uit en zo krijg je een fietsroute op maat. Hierdoor kunnen er ook verschillende thema's gecombineerd worden en kan je bijvoorbeeld genieten van prachtige natuur en de leuke kastelen.

Lees meer over fietsroutes >>

 

KAMPEREN STAATSBOSBEHEER

Kamperen op de Veluwe is een aanrader. Lekker rustig op een natuurkampeerterrein, geniet je van de rust en vrijheid die dit prachtige gebied te bieden heeft. De Veluwe is het op één na grootste natuurgebied van Nederland en heeft veel te bieden. Maak eindeloze wandelingen door de bossen, over de heidevelden of zandvlakten als je gaat kamperen op de Veluwe. Kom klimmen in boswachterij Ugchelen-Hoenderloo, of bezoek het mooie Speulderbos met zijn dansende bomen. Als je gaat kamperen op de Veluwe is de kans groot om om wild te zien. Op de Veluwekan je het edelhert, wild zwijn of ree zomaar tegenkomen.

Lees meer over kamperen bij de boswachter >>